Oh my, Cherry Pie!

P1030143

Varför låter Cherry Pie så mycket godare än körsbärspaj? Kanske för att man har hört talas om den amerikanska pajen i otaliga filmer och TV-serier (Twin Peaks!)  men aldrig fått smaka? Jag har faktiskt aldrig bakat körsbärspaj förut men när jag blev lycklig innehavare av 6 kg körsbär för ett tag sedan, var det läge att prova. Och vilken paj sen, väl värt besväret!

Körsbärspaj med mandelmassa

3 dl mjöl

125 g smör eller margarin

1 msk socker

2-3 msk kallt vatten

Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en deg och lägg i kylen i 30 min. Ta ut degen och ta undan 1/3 som kavlas tunt och skåras till strimlor. Tryck ut resten av degen i en låg pajform och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 8 minuter i 225 grader. Ta ut och fyll skalet.

100 gram mandelmassa

0,5 liter urkärnade körsbär

0,5-1 dl socker (beroende på hur söta körsbären är)

1 msk potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

Riv mandelmassan grovt och strö ut över det förgräddade pajskalet. Blanda övriga ingredienser i en bunke och häll över mandelmassan i pajskalet. Dekorera pajen på valfritt vis med degstrimlorna. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter. Ät direkt eller låt svalna så går det att skära fina pajbitar. Pudra ev över florsocker vid serveringen och servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: