Blomkål polonaise med senap

P1020820

Egentligen tycker jag att blomkål är godast rå, men om man hanterar den med respekt och inte överkokar den så den blir vattnig, är den god även tillagad. Blomkål polonaise är ett klassiskt recept som här fått en ny twist genom tillsats av senap och basilika. De kokta äggen kan bytas ut mot fast tofu och vill man ha en lite krämigare blandning är det bara att öka på mängden grädde.

Blomkål polonaise, 2 pers

 1 blomkålshuvud
2 hårdkokta ägg eller 200 g fast tofu
0,5 purjolök
2 skivor bröd
25 g smör eller olja
0,5 dl färsk basilika, strimlad
1 msk dijonsenap
0,5-1 dl soja-, havre eller kogrädde
salt och svartpeppar
Ta bort bladen från blomkålen (dem kan du använda till en smoothie eller strimla och steka) och skär blomkålen i ca 2 cm tjocka skivor. Koka skivorna mjuka i lättsaltat vatten ca 10 min. De får absolut inte bli överkokta så passa dem! Skala och finhacka äggen (eller tofun). Ansa och strimla purjolöken. Skär brödet i små tärningar.  Smält hälften av smöret i en stekpanna och stek brödbitarna tills de blir lite krispiga, lägg dem på ett hushållspapper. Smält resten av smöret och stek purjon och ägget i ca 3 min. Blanda i basilikan, senapen och grädden och krydda med salt och peppar. Låt blomkålen rinna av ordentligt och lägg dem på tallrikar, fördela fräset och brödtärningarna ovanpå och servera.
P1020826

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: