Hemgjord raw tahini

P1020787

I perioder äter jag väldigt mycket tahini, alltså sesampasta. Favoritmackan just nu är Saltå Kvarns rågknäcke med tahini, ekologisk keso, surkål och lite örtsalt på toppen.

Lätt panik infann sig härom dagen när tahiniburken gapade tom i kylskåpet (varför sätter jag in en tom burk? för att jag inte orkar diska och lägga i återvinningen…) Men räddningen fanns i närmsta skåp i form av en påse oskalade sesamfrön. Hällde ner ett par deciliter i mixern, och körde fröna tills de var pulvriserade och började släppa olja. Droppade ner några matskedar rapsolja och några saltkorn och fortsatte mixa till en krämig pasta. Tryckte ner pastan i en glasburk och täckte med mer rapsolja för att förlänga hållbarheten (inte för att det lär behövas i det här hemmet…). Färdig att äta. Paniken avvärjd!

Vill man kan man naturligtvis rosta sesamfröna i en stekpanna innan man mixar dem. Det ger en fin smak, men då är de inte längre raw. Vill man ha det bästa av två världar – smak och näring, rostar man förslagsvis hälften av fröna och behåller resten råa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: