Rödbeta i ny kostym

P1020712

På den där sylt- och marmeladkursen som jag var på kokte vi en himla massa olika varianter, äppelkompott, päronmarmelad, dulce de leche, karibisk bananmarmelad, chutney, apelsinmarmelad, björnbärssylt, hallonsylt… Jag och en kursare fastnade dock för en annan råvara; rödbetor! Det har aldrig slagit mig in att man kan koka sylt på rödbetor, trots att jag gjort egen morotsmarmelad vid något tillfälle. Alltså var vi tvungna att prova och kokte en rödbetssylt med underbar smak och helt fantastisk färg.

Rödbetssylt

1500 gr rödbetor (ca 1000 g netto)

2 ekologiska citroner

600 g socker

250 g vatten

4 hela stjärnanis

350 g äppelpektin

Skala och riv rödbetorna grovt. Riv citronskalet, pressa ur saften och blanda med rödbetorna. Koka socker och vatten till 113 grader. Tillsätt stjärnanis och rödbeta, koka till 108 grader. Ta bort eventuellt skum under kokningen. Om sylten riskerar att torrkoka innan den når rätt temperatur, tillsätt mer pektin. Häll upp sylten på varma, rena burkar och förslut.

P1020716

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: