Ärtsoppa med rökig topping

P1020704

Ärtsoppa är en av mina absoluta soppfavoriter. What’s not to like? Aromatisk, fyllig, mättande, billig och den kan till och med tillverkas på närproducerade råvaror! Det har hänt att jag tillverkat min egen ärtsoppa från grunden, men oftast blir det faktiskt vegoärtsoppa på tub och den är inte dum den heller. Det är en enkel sak att piffa upp den med lite extra örtkryddor (mejram, kyndel eller timjan) och kanske lite vitpeppar. Självklart måste man ha en fin senap till soppan och jag föredrar grovkornig skånsk senap men i nödläge fungerar även den klassiska korvsenapen à la Hultbergs eller Slotts.

Som vego slipper man ju de otäcka fläskbitarna i soppan, men den rökiga aromen fungerar ju alldeles ypperligt med ärtorna, så den kan man på olika sätt smyga ner i vegovarianten. Man kan tänka sig små bitar av naturell tofu (eller den färdiga rökvarianten förstås, men den kan vara lite svår att få tag på) som steks försiktigt i olja och på slutet kryddas med lite rökarom eller rökt paprikapulver. Här valde jag istället att rosta hackade mandlar i ett stekjärn, salta lätt och sedan stänka på lite rökarom som fick ånga bort under omrörning. Mandlarna blev ett gott och knaprigt inslag i den annars mjuka soppan, värt att prova!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: