Tunnbröd på 7 minuter

Ibland är det tomt i brödskrinet och så står man där och är så där paniksugen på bröd. Vad göra? Scones tar ju ändå en stund att röra till, sen ska man vänta på att ugnen blir varm och så ska de gräddas… Så jag uppfann (nåja, det finns nog en och annan som gjort något liknande före mig) ett ultrasnabbt och enkelt tunnbrödsrecept som man gräddar på spisen. Nu var jag ju väldigt hungrig när degen geggades ihop så jag noterade kanske inte de exakta proportionerna men ungefär så här var det:

Tunnbröd (2 kakor)

1 dl grovt rågmjöl

0,5 dl vetemjöl

0,5 tsk hjorthornssalt och bikarbonat (hälften/hälften blandat – totalt 0,5 tsk)

en nypa salt

yoghurt eller filmjölk

Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt filmjölk, lite i taget. Rör snabbt ihop till en fast deg och sätt en stekpanna på högsta temperatur på spisen. Dela degen i två delar, mjöla ordentligt på diskbänken och platta ut en degbit till en rund kaka, ca 10 cm. Kavla snabbt över med en kruskavel (har du ingen kan du använda en vanlig kavel eller fortsätt platta ut med handflatan) så kakan blir ca 4 mm tjock. Släng kakan i stekpanna och sänk värmen ett par snäpp. Stek ett par minuter, vänd och stek ytterligare 1-2 minuter. Låt svalna lite och ät sen med en massa smör på!

3 thoughts on “Tunnbröd på 7 minuter

  1. Victoria skriver:

    Tunnbröd som är så gott;)
    Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

  2. Virginia skriver:

    Hello Gilla.

    I´m from Spain ¿Is there any way to traslate your recipe? I´m trying to bake Tunnbröd Bread¡¡¡¡ and I love Scandinavian gastronomy. Thank you

    Virginia ”sweet and sour”

    • ilovefruktsallad skriver:

      Hi Virginia! Cool that you want to try baking the Tunnbröd (literally Thin Bread) I’ll try translating it for you =)

      1 dl coarse rye flour
      0,5 dl wheat flour
      0,5 tsp baking soda mixed with powdered ammonium carbonate (50/50)
      a pinch of salt
      yoghurt
      Mix together the dry ingredients. Add yoghurt, a little at a time until a firm dough forms. Heat up a (dry) frying pan on the stove. Split the dough in two and sprinkle flour on the worktop and use a rolling pin to make two thin tunnbröd, about 4 mm thick. Use a fork to prickle the tunnbröd. Put the tunnbröd in the frying pan and lower the heat to medium. Bake a couple of minutes on each side. Let it cool for a few minutes, butter it and eat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: