Smaksatt plommonmarmelad

Nu dignar plommonträdet av frukter som mognar i ilfart. Ska man hinna med får man skörda lite varje dag och ta till vara. Merparten fryses in i portionspåsar, urkärnade och delade i mindre bitar. Perfekt att slänga ner i en smoothie, peta ner i en sockerkaka eller blanda i frukostgröten. Men en del får bli plommonmarmelad. Jag vet inte vad min plommonsort heter, men marmeladen färgas iallafall vackert ceriserosa av skalen och smaken är ljuvlig. Idag när jag kokte marmelad passade jag på att göra två olika smaksättningar; vanilj och ingefära.

Plommonmarmelad med vanilj

500 gram plommon

250 gram syltsocker

1 vaniljstång

0,5 pressad citron

Skölj, dela och kärna ur plommonen. Hacka dem eventuellt i mindre bitar om du vill ha en slätare marmelad. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg alla ingredienser i en kastrull (släng ner vaniljstången och låt den koka med om du vill), blanda runt och låt koka upp. Koka kraftigt i ca 5 minuter och häll därefter upp på rena, varma burkar. Förslut och förvara svalt.

Plommonmarmelad med ingefära

500 gram plommon

250 gram syltsocker

1 msk finriven, färsk ingefära

1 pressad citron

Skölj, dela och kärna ur plommonen. Hacka dem eventuellt i mindre bitar om du vill ha en slätare marmelad. Lägg alla ingredienser i en kastrull, blanda runt och låt koka upp. Koka kraftigt i ca 5 minuter och häll därefter upp på rena, varma burkar. Förslut och förvara svalt.

Annonser

6 thoughts on “Smaksatt plommonmarmelad

  1. Kali skriver:

    Nu finns ett Vego i Vietnam-inlägg på bloggen! http://slangdigiveggen.wordpress.com. Hoppas det ska komma dig och andra till stor nytta 🙂

  2. Malina skriver:

    Åh, såå gott! Hemmagjord marmelad i skåpet – saknar ord Jenny! Och föresten, tack för underbar grillkväll, det var helt sjukt gott, gått och tänkt på den där rostad vitlöksdippen..

  3. Marika N.. skriver:

    helt underbart med lite recept 🙂 bara en fråga, kan man skippa vaniljstången i marmeladen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: