Butternut squash är en riktig favorit här hemma nu för tiden. Den är så god att man kan äta den rå, den är en klassiker att göra soppa på, men just nu tycker jag bäst om att rosta den i ugnen.
Dela squashen, skala och kärna ur den (spara fröna). Skär varje halva i ca 1,5 cm breda halvmånar och dela dem tvärsöver. Lägg bitarna i en ugnsfast form, ringla över lite olja och salta och peppra. Rosta i 200 grader i ca 30 min eller tills bitarna är mjuka.
Om man vill ta tillvara de goda fröna petar man ut dem ur fruktköttet och sköljer ordentligt. Häll lite olja i en stekpanna och rosta fröna tills de börjar knäppa (skaka pannan då och då), häll därefter på någon matsked tamari och låt koka in några sekunder. Akta så det inte bränner fast. Det blir riktigt smarriga, salta, krispiga frön att äta som snacks eller strö över mat.
Till den här squashen åt vi guacamole och kokta belugalinser som marinerats i en honungscitronette. Gott!