Rå februari – Raw bovetegröt

Vad äter man till frukost när man äter raw? För egen del blir det oftast (föga förvånande) favoriten fruktsallad med nötmjölk, bär, nötter, bovetecruch och kokos. Men det finns en uppsjö av smarriga råa frukostalternativ; grön smoothie, fruktgröt, granola, fröknäcke med avocado, chiapudding, frukt- och nötbars och det kanske lyxigaste alternativet – bananpannkakor. Under vinterhalvåret behöver jag ibland en lite tyngre frukost än fruktsallad, och då passar en rå, fluffig bovetegröt bra.

Bovete är en fantastisk ört. Ja, trots sitt namn är det faktiskt inte ett sädesslag, vilket innebär att det funkar även för glutenintoleranta. Bovete är (förutom väldigt gott) lättsmält, proteinrikt och innehåller både fibrer och mineraler. Jag använder mest helt bovete, bland annat till att tillverka en av det här hushållets riktiga stapelvaror, bovetecrunch, och den här gröten förstås.

Raw bovetegröt (1 person)

1 dl hel skalad bovete

5 dadlar, gärna färska

10 hasselnötter

vatten

Blötlägg bovete i rikligt med vatten över natten. På morgonen, häll bort blötläggningsvattnet från bovetet och skölj noga i finmaskig sil tills det rödaktiga ”slemmet” försvinner. Mixa dadlar med någon matsked vatten till en kräm. Tillsätt bovete och hasselnötter och mixa, späd med vatten efterhand tills det blir en slät, grötliknande blandning. Servera gröten som den är eller med mandelmjölk och färska bär.

Annonser

3 thoughts on “Rå februari – Raw bovetegröt

 1. hittarecept skriver:

  Hej,
  Jag jobbar för sajten HittaRecept.se och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg (https://ilovefruktsallad.wordpress.com/) och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på ”Matbloggstoppen”.

  Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

  Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på HittaRecept.se – http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

  Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

  Vänlig hälsning,

  Pauline Torres
  pauline@hittarecept.se

 2. Ann-Louise skriver:

  Det här låter ju hur gott som helst! Jag börjar bli riktigt bra på att varierar mina frukostar efter att alltid ha ätit havregrynsgröt i flera år. Detta ska jag absolut prova.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: