Rå februari – Boveteknäcke

Om man ska göra kex eller knäcke som är raw, är det vanliga att man utgår från linfrön. Ett exempel är ju Renée Voltaires linfrökex som man numera kan hitta i en del vanliga livsmedelsbutiker på hälsokosthyllan. Personligen är jag inte jätteförtjust i för mycket linfrösmak, men eftersom linfröna bidrar till knaprighet och gör att smeten håller ihop, är det svårt att undvika dem helt om man vill göra kex och knäcke. En variant som fungerar bra är att byta ut merparten av linfröna mot bovete som också blir knaprigt när det torkar, dock blir det lite skörare än med linfrön. Det här boveteknäcket blev riktigt gott och har ingen bismak av linfrön!

Raw boveteknäcke

2 dl helt bovete, blötlagt i 2-8 timmar

0,5 dl linfrön

0,5 dl vallmofrön

en  nypa örtsalt

Skölj bovetet noga och låt rinna av. Blanda linfröna med lika mycket vatten och låt svälla några minuter, rör om några gånger under tiden. Mixa hälften av bovetet tills det blir krämigt och blanda ner resten av ingredienserna. Bred ut smeten på teflex eller bakplåtspapper och torka i torkugn på 40 grader i ca 8 timmar tills det är helt torrt och knaprigt. Som allt annat som egentligen kräver torkugn, går det naturligtvis att torka i vanlig ugn på lägsta temperatur.

One thought on “Rå februari – Boveteknäcke

  1. […] salladen åt jag mitt goda raw boveteknäcke med “Raw Kalles Kaviar” (50-50 av kokosfett och vit misopasta som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: