Rå februari – Raw Banoffee pie

Jag har aldrig smakat en Banoffee pie, men sen jag läste om fenomenet hos Flickan & Kakorna har jag inte riktigt kunnat släppa det. Det lät och såg ju bara sååå gott ut och innehåller bara sånt jag gillar; banan, kola och grädde. Nu är det ju faktiskt Rå februari, så vad passar bättre än en raw banoffee pie? Några dagars kontemplerande resulterade i den här skapelsen.

Raw Banoffee pie 

Botten: Raw bovetecrunch, mandlar, kokos, färska dadlar

Mixa bovetecrunch, mandlar och kokos till ett grovt smul. Lägg i några urkärnade dadlar och mixa tills det bildas klumpar. Tryck ut smeten i en form med avtagbar kant eller använd plastfolie för att kunna lyfta ut kakan ur formen vid servering.

Kolakräm: Mandelsmör, banan, färska dadlar, agave, kokosfett, lucuma, salt

Mixa alla ingredienser till en slät, tjock kräm och bred ut över bottnen i formen. Lucuma är en s k superfood och är en söt frukt som härstammar från Anderna. Den innehåller mängder av vitaminer och mineraler och lämpar sig på grund av sin söta, lite kolaaktiga smak väl i smoothies och desserter.

Grädde: naturella cashewnötter, honung eller agave, vaniljpulver, vatten

Mixa cashewnötterna till ett fint pulver. Lägg i honung eller agave, vanilj och lite vatten och mixa. Om konsistensen är för fast, tillsätt mer vatten, men var försiktig för den blir lätt för rinnig. Om man råkat hälla i för mycket vatten går det inte att reparera genom att hälla i mer cashew, det blir helt enkelt inte lika finfördelat. Däremot kan du lägga in någon tesked kokosfett och mixa väl (smält det ev först) och sedan kyla det i frysen, då får grädden en fastare konsistens.

Skiva banan och lägg över kolasmeten, klicka sedan grädden över det hela.

Huruvida den här pajen påminner om en vanlig Banoffee kan jag inte säga något om, men betyget blev iallafall ett stort ♥! Krämig, söt och knaprig på samma gång, helt enkel oemotståndlig!

14 thoughts on “Rå februari – Raw Banoffee pie

  1. Sofie skriver:

    Wooaa! Gott! Mycket svag för kola🙂

  2. Åh den låter helt fantastisk!! Mums!

  3. Cecilia skriver:

    Vilket genidrag! Sur hur gott ut som helst. Får testas =)
    (vilket påminner mig om att jag kanske borde passa på att leta upp vegansk banoffee medan jag är i usa och få det ur systemet. håll tummarna för att jag napp :))

    annars tunt till bloggrapport. superhärligt här men inte konsumerat en enda middag som imponerat hittills. däremot en hel del cocktails😀

  4. Julia skriver:

    Åh vad gott det verkar!! Har länge tänkt på att göra vegansk banoffi men inte orkat men det här verkar ju vara perfekt🙂 En fråga bara, lucuma har jag aldrig använt och vet knappt vad det är – går det att göra utan tror du?🙂

    • ilovefruktsallad skriver:

      Hej Julia!
      Lucuma säljs i pulverform, antingen i välsorterade hälsokostaffärer eller på webben, ex hos Råvarubutiken. Man bara blandar ner pulvret i övriga ingredienser. Självklart kan du göra receptet utan, kanske tappar man lite av kolasmaken men den blir säkert supersmaskig ändå! Prova gärna och berätta hur det gick.

  5. Bro skriver:

    Några dagars kontemplerande? När det räckte med 0,21 sekunder för google att komma fram med detta… http://www.recept.nu/1.324571/leila_lindholm/kakor_tartor/agg_mejeri/banoffee_pie😉

  6. Cissi skriver:

    Förlåt! Självklart. Vi kommer gärna och smakar på banoffepajen framåt midsommar när den är färdigbakad😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: