Raw chokladpraliner

Så här i juletider vimlar det av tillfällen att snaska i sig godsaker. Visst är det trevligt med pepparkakor, knäck, lussebullar och andra socker- och fettstinna klassiker, men det gör ju inget om godsakerna innehåller lite näring också. Det gör de här pralinerna! Genom att använda kakaosmör och kakaopulver som är raw, byta socker mot agavesirap och använda fyllning utan grädde och socker, kan man få en pralin med både antioxidanter och näringsämnen bevarade. Nästan nyttigt alltså…men framförallt GOTT!

Pralinerna är enkla att tillverka. Allt du behöver är en pralinform (eller iskubsform i silikon), raw kakaosmör, orostat kakaopulver och agavesirap (dessa ingredienser finns ex att beställa här) och något gott att göra fyllning av. Jag använde kokos+honung och hasselnötter+dadlar, men man kan också använda hela nötter eller smaksätta ex en nötpasta med chili, kanel eller russin. Istället för kakaosmör kan man använda raw kokosolja, det blir lika gott men konsistensen blir annorlunda.

Smält kakaosmöret i vattenbad (max 40 grader om det ska vara raw), blanda ner kakaopulver tills blandningen påminner om en tunn pannkakssmet. Häll ner lite agavesirap och smaka av så det blir lagom sött för din smak. Häll lite av blandningen i botten av varje pralinform och ställ i frysen någon minut tills det har stelnat. Låt resterande chokladblandning stå kvar i vattenbad så den inte stelnar.

Gör nu fyllningen. Mixa kokosflingor till pulver, mixa ner lite honung (ej flytande) så det blir en fast smet, rulla små kulor som passar att peta ner i pralinformarna utan att de nuddar kanterna. Mixa sedan hasselnötter till pulver och mixa ner några dadlar så det blir en smet som det går att rulla bollar av enligt ovan. Ta ut pralinformen ur frysen, peta ner fyllningsbollarna (var noga med att de inte nuddar kanterna för då håller inte pralinskalet ihop) och fyll på med chokladsmet upp till kanten i formarna. Ställ i frysen och låt stelna. Poppa ut pralinerna och njut!

Annonser

2 thoughts on “Raw chokladpraliner

  1. cecilia skriver:

    Mmm vad gott! Får jag nog ta och testa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: