Surkål

När jag blev vegan för en massa år sen, fanns det inte så mycket litteratur och kokböcker på temat och i synnerhet inte på svenska. En av de som fanns att få tag på var skriven av Lilly Johansson, en hälsoguru som lyckades bota kroniska sjukdomar med vegankost. Genom hennes bok lärde jag mig den ädla konsten att syra grönsaker. Sedan dess är jag ett stort fan av mjölksyrning, eftersom det både får grönsakerna att smaka gott, gör näringen mer lättupptaglig för kroppen och innehåller massor av bra bakterier som gör magen glad. Det är ett mysterium att inte mjölksyrat har slagit igenom på bred front än. Men tro mig, det kan mycket väl blir nästa stora mattrend som får surdegsfolket  att lämna degtråget för kålstampen! Kom ihåg var ni hörde det först 😉

Trend eller ej, i dessa skördetider stampas det kål här hemma. Ekologisk vitkål, äpple, lite havssalt och kummin – det är allt som behövs. Strimla vitkålen med osthyvel eller i matberedare. Riv äpplet. Lägg allt i en stor bunke och blanda i ca 15 gram salt per kilo kål. ”Stampa” sen kålen med knogarna eller använd något annat trubbigt, typ en mortelstöt. När kålen har börjat vätska sig blandar man i kummin och pressar sen ner kålen i en ren burk med klämring. Det ska bli rejält packat så att vätskan trycks upp och lägger sig ovanpå kålen. Lägg ev ett par hela kålblad överst för att hålla ner den rivna kålen. Förslut burken och ställ i rumstemperatur (gärna lite varmare, så ställ den eventuellt i närheten av ett element) i knappt en vecka. Det ska bubbla rejält i burken under tiden och ibland pyser det över så ha gärna en tallrik under burken. Öppna inte! Ställ därefter burken svalare (ca 15 grader) i 4 veckor för att ”mogna”. Därefter är den klar att ätas. När man öppnar burken kommer ibland en doftpuff av svavel (läs; fis) men sen ska det bara dofta syrligt och kryddigt om man har lyckats med mjölksyrningsprocessen. Kålen förvaras i kylskåp. Ett par matskedar om dagen räcker för att dra nytta av de goda bakterierna och stärka kroppen i förkylningstider. Mer om mjölksyrning finns här.

Annonser

3 thoughts on “Surkål

 1. Cissi skriver:

  Är mycket sugen på att prova, har tittat många gånger på Kimchi-receptet bland annat, men det där med att låta burken stå framme i en vecka gör mig skeptisk. Men jag får väl ta tag i det och prova.

  • ilovefruktsallad skriver:

   Inget att vara skeptisk över, det är en helt naturlig process som använts i århundraden. När det gäller kimchi kan jag rekommendera att man har burken någonstans där man inte är hela tiden. Doften av vitlök kan bli lite överväldigande efter ett tag… Men attans vad gott det blir!

 2. Björn Gadd skriver:

  Tror också på mjölksyrning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: