Odlingsvitrin

För någon vecka sen hintade jag om att vi hade ett projekt på gång som skulle lösa plantträngseln i våra fönsterkarmar. Här är mästerverket – maken och jag har byggt en alldeles egen odlingsvitrin av gamla fina fönster!

Och utan ritning. Första gaveln tog några timmar att få till – vi har båda fullständigt glömt bort hur man räknar ut vinklar…hypotenusa, fanns det något som hette hade vi för oss, men längre än så sträckte sig inte våra mattekunskaper så sunt förnuft och lite klurande fick duga.  Men nu står det där i all sin skönhet och passar så vansinnigt bra in på vår uteplats mellan två gigantiska buskrosor. Och basilikan verkar trivas.

Annonser

10 tankar om “Odlingsvitrin

 1. cecilia skriver:

  My goddess vilken talang! Skitsnyggt!

 2. Caroline skriver:

  Verkligen ett jättefint odlingsskåp. Nu kommer även jag och maken prova göra liknande – tack för tipset! 🙂 Var inne på att köpa det från Hasselfors men 7000 kronor känns lite väl mycket för ett odlingsskåp… Vad har du för mått på ditt skåp tro? Har du fönster i taket också? Kom gärna med tips och råd!

  • ilovefruktsallad skriver:

   Hej Caroline!
   Kul att du gillar vårt skåp! Ja, 7000 kr är ju en slant så det lönar sig att bygga. Jag tror vårt kan ha kostat knappt 2000 kr inklusive allt; virke, träolja, färg, beslag, fönsterkitt och skruv. Fönstren har vi fått gratis.
   Måtten på skåpet anpassades efter fönstren som är 60 cm breda och 140 cm höga. Vi började med att göra ett stabilt regelverk (reglar 45×70 mm) som vi sen klädde in med panel av råspont (70 mm bredd och 22 mm tjocklek). För att vi ska kunna ha höga tomatplantor byggde vi en ”sockel” av trä som du ser (ca 40 cm hög), vilket gjorde att skåpet blev högre och stabilare. Totalt är skåpet ungefär 140 cm brett, 190 cm högt (i framkant) och 75 cm djupt. På taket har vi lagt ett fönster som vi skruvat fast med gångjärn i regeln längst bak, det är alltså öppningsbart. Vinkeln på taket är ca 15 grader, det blev en lagom lutning för vattenavrinning. Eftersom skåpet står mot en mur (fastskruvat med vinkeljärn) behövs ingen beklädnad på baksidan. Hyllplanen har vi klätt med vaxduk för att man ska kunna vattna ordentligt utan att de slår sig.
   Det är väl konstruktionen i stora drag. Mitt bästa tips är – tänk först, såga sen. Det blev några felsågningar för vår del… 🙂
   Lycka till med bygget!

 3. Niklas skriver:

  patience is a virtue…

 4. Caroline skriver:

  Hej igen! Tack för alla tips och råd 🙂 Vi har nu köpt gamla fönster med spröjs som ska slipas och målas vita, sedan sätter även vi igång och gör liknande skåp – ska bli jätteskoj!

 5. Martina skriver:

  Jisse vad fint. Har presis övertalat mannen att vi ska bygga ett sådant här då jag fått tag på gamla fönster. Tack för en bra beskrivning & fina bilder. Underbart när man hittar sådan här inspiration som man desutom kan göra själv och som inte behöver kosta skjortan!

  TACK!

  • ilovefruktsallad skriver:

   Hej Martina!
   Vad roligt att du inspirerades av vår vitrin! Den är fin året runt faktiskt, just nu har vi en ljusslinga och lite knotiga grenar i den, mycket tjusigt. Lycka till med bygget!

 6. […] alla kategorier, alla veckor, handlar om ett byggprojekt. Jag har visserligen redan publicerat ett inlägg om min hemmabyggda odlingsvitrin, men det verkar som att det skulle kunna finnas intresse för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: